prawdziwa włoska pizza w Krakowie

Kraków- nie tylko zabytki, jednakowoż również wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i w najwyższym stopniu bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednakże stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz piękne zabytki – to również sztuka kulinarna oraz regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.

najlepsze polskie jedzenie w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez imponujących towarów. Kraków słynie przede wszystkim z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te produkty w szeregu przypadków tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wyśmienitych regionalnych składników – turyści w większości wypadków szukają gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup powinni skosztować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, jaki można traktować jako zwykły specjał. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go również charakterystyczne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub też kompozycją suszonych ziół.
Mniej popularnym, chociaż też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po charakterystycznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kim-jestesmy/nasza-historia/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wyszukują innowacyjnych, lokalnych regionalnych kuchni i towarów, za pomocą jakich są w stanie o dużo prawidłowiej zaznajomić Kraków oraz jego okolice.